Kaninjägaren

Kaninjägaren

Titel: Kaninjägaren
Författare: Lars Kepler
Genre: kriminalroman, deckare, thriller
Utgivningsår: 2016
Sidor: 571
Betyg: 4/6
Ursprung: nytt i bokhyllan
Passar: dig som gillar Stalker eller Offer utan ansikte

Handling:
Sveriges utrikesminister blir brutalt mördad i sitt hem och Säpo drar igång jakten på de islamistiska terroristerna som de antar ligger bakom dådet. De vänder sig till Joona Linna, som fortfarande sitter i fängelse, för att han ska närma sig och infiltrera en misstänkt islamist för att få ledtrådar om mördaren. I samband med det blir han även utlovad en permission och under den träffar han Saga Bauer och får ta del av hela utredningsmaterialet.

Terroristspåret leder ingen vart och Joona kastas i fängelse igen, men innan det hinner han peka ut för sina gamla kollegor vem han tror blir mördarens nästa offer. När det visar sig att Joona har rätt och mördaren slagit till igen blir han utsläppt för att hjälpa till att hitta mördaren.

Mitt i utredningen råkar även kändiskocken Rex Müller hamna. Först som misstänkt och sen som potentiellt offer. Det verkar nämligen som att mördaren hämnas en händelse som skedde på en internatskola 30 år tillbaka. På skolan gick både utrikesministern, Rex och de övriga offren.

Men när de inblandade i den händelsen dör en efter en är frågan vem som är mördaren. Polisen har nämligen koll på alla iblandade och Joona måste återigen samarbeta med Saga Bauer för att hitta mördaren.

Omdöme:
Superpolisen Joona Linna är tillbaka. Nu har han tränat stenhårt i fängelset i två år så nu är han i bättre form än någonsin. Ja, när man läser Kepler är allt sig likt med andra ord. Spännande, intensivt, våldsamt, blodigt, perverst och en hel del naket.

Handlingen berättas genom flera olika personer, även mördarens. Det som jag verkligen gillar i denna bok är att författaren avslöjar vem mördaren på ett tidigt stadium, men jag som läsare fattar det först senare när fler pusselbitar har lagts. Det blir en riktig aha-upplevelse. Men boken är ju givetvis inte slut för att läsaren fått reda på vem mördaren är utan då återstår den dramatiska, och våldsamma, finalen när Joona kommer i fatt mördaren.

Precis som tidigare böcker är även Joonas privatliv en liten sidoberättelse, men den delen tyckte jag inte var särskilt engagerande i denna bok. Fattade faktiskt inte om Valeria var en helt ny karaktär eller om hon presenterats i nån tidigare bok. Sidoberättelsen om Rex relation med sin son kändes faktiskt betydligt mer intressant tycker jag.

Den som gillar tidigare Kepler-böcker kommer inte att bli besviken på den här boken heller. Författaren fortsätter leverera på hög nivå och det mesta är sig likt. Dessutom avslutas epilogen på ett sätt som verkligen tyder på en snar fortsättning av serien om Joona Linna.

Nästa bok:
Hord

2 reaktioner på ”Kaninjägaren

  1. Pingback: Den nionde graven | Bokstapeln

  2. Pingback: Svinen | Bokstapeln

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s