UltiMatum

UltiMatum

Titel: UltiMatum
Författare: Anders de la Motte
Genre: kriminalroman, thriller
Utgivningsår: 2015
Sidor: 367
Betyg: 6/6
Ursprung: lånat av brorsan
Passar: dig som läst MemoRandom eller gillar Svindlaren

Handling:
Efter uppgörelsen på Skarpö mellan olika kriminella grupperingar och polisen i MemoRandom, där David Sarac, var en av två överlevande vårdas han på ett PTS-hem. Han rymmer dock när han får chansen att slutligen skipa rättvisa och för gott tysta de demoner som plågar honom.

Senare hittas en noggrant styckad kropp sänkt i Mälaren och polisen Julia Gabrielsson blir den som får i uppdrag att identifiera den.

Samtidigt rymmer Atif Kassad, den andre av de överlevande från Skarpö, från fängelset efter att ha fått reda på hemligheterna bakom en stor bedrägerihärva.

Under tiden fortsätter justitieminister Jesper Stenberg att sträva mot toppen i partiet uppbackad av svärfar som inte verkar sky några medel för att han ska nå dit.

Fyra separata spår som hänger ihop utan att någon av de inblandade inledningsvis förstår hur. Men i takt med att Julias utredning fortskrider och Atifs kamp för att skydda sin familj intensifieras ökar insatsen och både karriärer och liv sätts på spel innan alla kort ligger på bordet.

Omdöme:
Den här boken blev utsedd till Årets bästa kriminalroman av Svenska deckarakademin i fjol. Det var i och för sig inget jag funderade på innan, för de la Motte har redan seglat upp som en av mina favoritförfattare och han har aldrig gjort mig besviken. Det gör han inte nu heller och jag förstår varför boken är prisad. Det här var den mest spännande och rafflande bok jag läst i år!

Intrigen tar vid ett par månader efter Skarpömassakern i första boken och den håller mig helskärpt ända fram till sista kapitlet. Att allting hänger ihop förstår man ganska snart, men inte hur. Visst anar jag mot slutet vem som ligger bakom allt, men slutet blir verkligen storartat. Annars får man ibland inte alltid alla svar och andra gånger kan slutet bli övertydligt, men inte i den här boken. Här är slutet perfekt avvägt.

Jag gillar verkligen hur författaren skapar en otroligt spännande berättelse, men samtidigt lyckas väl med att få den att vara trovärdig och verklighetsnära. Visst är det hela en aning otroligt, men det blir aldrig överdrivet. Inte heller karaktärerna känns övetdrivna, utan de känns som riktigta människor med både bra och dåliga sidor. Trots att de är ett stort antal är de inte särskilt svåra att hålla i sär och man lär känna dem väl med endast korta beskrivningar som sedan byggs på medderas  agerande.

Även om MemoRandom och UltiMatum beskrivs som fristående finns det ingen anledning att läsa dem så. Båda är riktigt välskrivna och spännande, men det är faktiskt MemoRandom som lägger grunden till att UltiMatum är så fenomenal!

Nästa bok:
Tre minuter

En reaktion på ”UltiMatum

  1. Pingback: Årslistan för 2016 | Bokstapeln

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s