Osynlig makt

Osynlig makt

Titel: Osynlig makt
Författare: J.F Hansson
Genre: thriller, kriminalroman
Utgivningsår: 2016
Sidor: 635
Betyg: 4/6
Ursprung: recensionsex från författaren
Passar: dig som gillar Dan Browns Änglar och demoner eller Vendetta

Handling:
Markus Eriksson är en före detta soldat i det svenska specialistförbandet SSG och numera även före detta polis. Han har lämnat både tjänsterna efter att ha drabbats av personliga tragedier. Som soldat blev han skadad av en mina i Afghanistan och som polis hittade han sin fru och två barn mördade hemma. Men det är ändå bara en bråkdel av allt ont han drabbats av i livet.

Ett par år senare, precis när han börjat lägga sorgen bakom sig för att gå vidare, får han ett hotbrev som frågar om det inte är dags att ta reda på sanningen. Med anledning av brevet startar hans goda vänner, poliserna Sara och Peter, en privat utredning för att ta reda på vem som skickat det. I utredningen granskar de även tidigare händelser som drabbat Markus och hans familj och då framträder ett skrämmande mönster som tyder på att flera av händelserna hänger ihop. Någon, eller några, med mycket makt och inflytande verkar ligga bakom det som drabbat Markus.

Men hotbrevet i sig pekar dock på en intern på Hinsebergsanstalet där Markus, som av en händelse, nu ska börja jobba. Internen, Maria, har en minst lika trasslig bakgrund som Markus och sitter inne för att ha dödat sin pappa. När hon och Markus möts på anstalten lyckas hon övertyga honom om att hon är oskyldig och när han tittar närmare på den gamla utredningen hittar han bevis för att hon talar sanning. Dessutom verkar den händelsen på nåt sätt hänga ihop med det  som drabbat Markus.

Snokandet efter samband passerar dock inte obemärkt förbi utan snart utsätts både Markus och Maria för mordförsök. I desperation blir de tvungna att ta lagen i egna händer för att hinna avslöja vilka som håller i trådarna innan de själva blir röjda ur vägen. Det visar sig att bakom alltihopa står ett urgammalt, hemligt sällskap med hängivna medlemmar på höga positioner i samhället som till råga på allt verkar ha en koppling till både Markus och Marias släkter.

Omdöme:
Det är svårt att läsa en egenutgiven roman utan att bli alltför kritiskt granskande tycker jag. Det är som att hjärnan automatiskt försöker hitta anledningen till att boken inte givits ut av ett förlag. Men med det sagt tycker jag ändå inte att den här boken är sämre än nåt annat som finns utgivet i den här genren. Utan det är en riktigt spännande och tät actionthriller där det känns som att Carl Hamilton hoppat in istället för Robert Langdon i Änglar och demoner ungefär.

Att intrigen inte är särskilt realistisk alla gånger köper jag. Är det underhållningsaction så är det. Däremot blir många karaktärer så pass osannolika både var och en för sig, men framförallt tillsammans, att det stör mig lite. En supermänniska med extraordinära egenskaper må fungera, men inte ett helt gäng. Till och med polisen Peter som först verkar vara en helt normal, småtjock familjefar visar sig vara prisbelönt pistolskytt. Annars är det ett trevligt sällskap med ganska komplexa personligheter som läsaren får bekanta sig med.

Det stora problemet med boken är att den är för lång. Men det beror inte på att det finns händelselösa transportsträckor. Tvärtom. Hela boken är actionspäckad, vilket gör att jag som läsare blir mätt på det efter ett tag. Särskilt när förvecklingarna avlöser varandra i slutet. Vissa händelser hade kunnat strykas och en del hade kunnat omnämns i förbifarten och lämnats åt läsarens fantasi.

Men att skapa en 600-sidig bladvändare är inte illa och svaret på den viktigaste frågan, om jag vill läsa uppföljaren, är ett ja!

Nästa bok:
Den andre sonen

3 reaktioner på ”Osynlig makt

  1. Pingback: Känslan av död | Bokstapeln

  2. Pingback: Begynnelse | Bokstapeln

  3. Pingback: Symbolens skugga | Bokstapeln

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s