Boneshaker

Boneshaker

Titel: Boneshaker
Författare: Cherie Priest
Genre: steam punk, science fiction
Utgivningsår: 2016
Sidor: 413
Betyg: 4/6
Ursprung: biblioteket
Passar: dig som gillar Enklav eller Flickan från ingenstans

Handling:
Under guldruschen i Alaskas tidiga skede blomstrade Seattle som var närmsta stora hamnstad, även om Alaska fortfarande tillhörde Ryssland. För att kunna bryta det guld som fanns gömt under glaciärerna anlitade ryssarna uppfinnaren Dr. Levictus Blue att konstruera en gigatisk gruvborr. Av någon anledning testkörde Dr. Blue sen borren under Seattle vilket fick stora delar av centrum att rasa ihop i schaktet och giftig, underjordisk vulkanånga började sippra upp ur marken i staden. De som kom i kontakt med ångan dog på direkten eller fortsatte vandra runt som blodtörstiga odöda. Seattle utrymdes och en enorm mur restes runt centrum för att stänga in de trögflytande giftångorna och alla zombies.

15 år senare bor den kvarvarande befolkningen under ganska miserabla förhållanden på utsidan, i skuggan av, muren. Där, i ett stort gammalt hus, bor 15 årige Zeke med sin mamma Briar. De är, den förmodat döde, Dr. Blues fru och barn och särbehandlas och skuldbeläggs i smyg för katastrofen av de andra överlevande.

En dag får Zeke nog av de indirekta beskyllningarna och bestämmer sig för att bege sig in i staden för att leta fram bevis som rentvår hans far och kan bevisa att katastrofen var en olycka. Utrustad med skyddsmask, gamla kartor och förnödenheter tar han sig in genom de gamla kloakerna utan att veta vad som väntar honom.

När hans mor, Briar, får reda på vart han tagit vägen ger hon sig ut på ett desperat räddningsförsök. Men istället för att ta sig under muren tar hon sig över den genom att lifta med en smugglarkaptens luftskepp.

Det som möter de båda är en förfallen stad, full med zombies och giftånga, men även ett alternativsamhälle med människor som stannade kvar och nu lever i tunnlar under staden. Medan Zeke söker efter huset där hans far bodde, söker Briar efter Zeke. Båda två får hjälp av vänliga invånare, även om det snart framgår att alla inte är vänliga. Den som med järnhand styr underjorden är den märklige Dr. Minnericht, som aldrig tar av sig sin skyddsmask och som ryktas vara Dr. Blue. I stadens underjordiska labyrinter blir det hela en katt och råtta-lek där Dr. Minnerrichts hantlangare försöker hitta Zeke före Briar. Det blir tillslut en våldsam uppgörelse där flera olika fraktioner av stadens befolkning blandas in i jakten och alla hemligheter en gång för alla avslöjas.

Omdöme:
I somras blev jag nyfiken på vad genren steam punk var för nåt och reserverade, på rekommendation, den här boken på biblioteket. När jag väl fick hämta ut den hade min nyfikenhet svalnat något så jag hade svårt att ta mig an boken med någon större entusiasm. Att den är skriven på engelska hjälpte inte heller, det var länge sedan jag läste nåt på engelska så det tog ett tag att hitta flytet. Ingen bra start för berättelsen med andra ord.

Men efter en tredjedel är det glömt, för då har jag kommit in i en berättelse fylld med ingredienser som tilltalar mig: zombies, pirater, underjordiska alternativsamhällen, galna vetenskapsmän och avancerade mekaniska uppfinningar. Allt som en typisk steam punk-roman ska bestå av med andra ord.

Bakgrunden till katastrofen känns möjligen lite tunn och författaren ändrar friskt på både geografi och historia för att årtal och händelser ska passa hennes berättelse. Men eftersom det är en välskriven och spännande historia så har jag överseende med det.

Karaktärerna får ingen djupare presentation utan dem får du lära känna längs vägen utifrån deras handlingar och dialoger vilket fungerar bra. Zeke och Briar får jag, som sig bör, starka synpatier för. Även fast det uppdagas en rejäl twist, eller hemlighet, som Briar gjort sig skyldig till i slutet. Som sidekicks har de en handfull, märkliga, men trovärdiga, kataktärer som lyfter berättelsen med sin närvaro.

Sammanfattningsvis så var alltså min första kontakt med steam punk en trevlig upplevelse. Den här boken bjöd på spännande, men lite annorlunda, underhållning.

Nästa bok:
Osynlig makt

En reaktion på ”Boneshaker

  1. Pingback: Vävaren | Bokstapeln

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s