De redan döda

De redan döda

Titel: De redan döda
Författare: Robert Karjel
Genre: thriller, kriminalroman
Utgivningsår: 2010
Sidor: 316
Betyg: 3/6
Ursprung: bokhyllan
Passar: dig som gillar Svindlaren eller Laboon

Handling:
Ernst Grip, som jobbar på SÄPO, blir tillfrågad att åka över till USA för att identifiera en man som de tror är svensk. Han tros vara inblandad i terrorbrott i Kansas och dessutom ha kopplingar till en man som länge varit efterlyst av FBI.

Svensken sitter fängslad på atollen Diego Garcia i Stilla Havet och är märkt av flera års tortyr och hårdhänta förhör. Trots det är det ingen som vet vem han är. Men Grip lyckas efter ett tag att vinna hans förtroende och ta reda på mer om hans bakgrund.

Samtidigt verkar FBI köra ett dubbelspel där de är minst lika intresserade av Grip själv som av fången. Det är ingen slump att just han valdes ut för uppdraget. När Grip förstår det inser han att han och fången har en koppling till varandra som FBI redan listat ut. Grip måste därför ta reda på mer om fången för att kunna rentvå sig själv.

Omdöme:
Ganska underhållande för stunden, men ingen bok som lämnar något bestående intryck eller lockar till läsning av författarens andra böcker.

Har lite svårt att få grepp om huvudkaraktären, Ernst Grip. Hans egenskaper beskrivs ingående, han är en typisk ”mjuk tuffing”, men han är en så osannolik karaktär att han aldrig vinner mina sympatier. Men jag gillar att han är homosexuell, det var ett rätt uppfriskande drag av denna typ av bok!

Det här var den andra boken jag läser i år som börjar med flodvågskatastrofen i Thailand. Det är en tacksam händelse att bygga intrigen på eftersom den händelsen både är fascinerande och mardrömslik. Men författaren lyckas väl med att låta sin intrig ta avstamp i katastrofen och sen leva vidare på egen hand.

Nästa bok:
Boneshaker

En reaktion på ”De redan döda

  1. Pingback: Tre minuter | Bokstapeln

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s