Tidsresenärens hustru

Tidsresenärens hustru

Titel: Tidsresenärens hustru
Författare: Audrey Niffenegger
Genre: science fiction, relationsdrama
Utgivningsår: 2005
Sidor: 465
Betyg: 5/6
Ursprung: biblioteket
Passar: dig som gillar Tillbaka till framtiden-filmerna

Handling:
Henry DeTamble har en genetisk defekt som gör att han gör ofrivilliga tidsresor. Det är endast hans kropp som kan resa i tiden vilket gör att han plötsligt befinner sig naken och illamående i en annan tidsepok, oftast på en plats som han är känslomässigt bunden till max cirka 50 år bakåt, eller framåt, i tiden.

Oftast är det bakåt i tiden och detta gör att han lär känna sin hustru Clare redan som liten flicka. Hela hennes uppväxt präglas av deras korta möten när han dyker upp, olika gammal varje gång, och ovilligt ger henne små avslöjanden om deras gemensamma framtid. Men plötsligt en dag upphör hans besök och Clare får tålmodigt se fram emot att träffa honom ”för första gången” i hans nutid.

När de slutligen träffas vet han naturligtvis inte vem hon är, han har ju ännu inte gjort sin första tidsresa till henne, men hon har istället känt honom i hela sitt liv. I den inledande romansen blir rollerna därmed omvända.

Även om tidsresandet är det som svetsar dem samman vill Henry inget annat än att det ska upphöra. Resorna försätter honom ibland i farliga situationer och de tär även på förhållandet. Därför söker han upp en läkare som är genspecialist för att se om han kan bota honom. Samtidigt drömmer han och Clare om att leva ett normalt liv och skaffa barn. Men Henry är ovillig eftersom han är rädd att ett barn ska ärva hans defekt och det vill han inte.

Trots tidsresandet är det mesta av deras gemensamma framtid oviss. Däremot vet de att något kritiskt kommer att hända, för Clare har aldrig haft besök under sin uppväxt av Henry äldre än i 40-års åldern. Det betyder att hans tidsresande upphörde av någon anledning…

Omdöme:
Boken börjar lite trevande och de korta kapitlena gör att jag inte riktigt fastnar för vare sig karaktärerna eller handlingen inledningsvis. Dessutom tar det några kapitel innan man hänger med i tidslogiken och hur den hänger ihop, vad är nutid, dåtid och framtid.

Men sen tar det sig och ju fler sidor jag läser desto mer uppslukad blir jag. Författaren skriver med mycket värme och humor (och dråpligheter givetvis), med en stor portion kultursnobberi (Henry är bibliotikarie och Clare är konstnär). Det som hela tiden står i fokus är Henrys och Clares relation och boken är främst en kärlekshistoria, även om den blandas upp med så mycket mer.

Även om det tog ett tag att lära känna karaktärerna växer de mer och mer. Förutom Henry och Clare, som verkligen vinner mina sympatier, omger de sig med en hel hög av sköna vänner och andra lösa kontakter.

Det enda jag tycker författaren borde ha ändrat är längden på boken. Jag tror den hade vunnit på att kortas ner 100 sidor.

Men upplösningen är definitiv och gripande, så det var trots allt värt att ta sig förbi transportsträckorna. Det var en riktigt bra och rörande berättelse, även om den kräver ett visst mått av logik hos läsaren.

Nästa bok:
Sjuka själar

3 reaktioner på ”Tidsresenärens hustru

    • Låt den inte vänta för länge! 🙂
      Den var väl värd att läsa, men det var det första jag läst av Niffenegger så jag kan inte referera till nån av hennes andra böcker.

      Gilla

  1. Pingback: Ett litet liv | Bokstapeln

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s