Blodsfejd

Blodsfejd

Titel: Blodsfejd
Författare: Conn Iggulden
Genre: historisk roman
Utgivningsår: 2016
Sidor: 387
Betyg: 5/6
Ursprung: biblioteket
Passar: dig som läst de föregående delarna Stormfågel och Solvarg

Handling:
Det engelska inbördeskriget, Rosornas krig, rasar vidare även i den tredje delen. I slutet av den andra delen segrade Lancasters (drottningens) styrkor i ett avgörande slag och avrättade överhuvudena i Yorks och Salisburys familjer. Nu tågar armén söderut mot London för att befria kungen från deras söner. Halvvägs möter de Warwicks armé (Salisburys son), överlistar den och lyckas befria kungen. Därefter fortsätter de mot London i triumf.

Framme i London inträffar det otänkbara. Kungen, drottningen och armén nekas tillträdde till staden. Invånarna är rädda för att armén, som till viss del består av skottar, ska plundra dem. Efter det nederlaget tvingas armén dra sig tillbaka till ett av kungens gods utanför London.

Istället beger sig Yorks son, Edward av March, med sina anhängare till London, blir insläppta och utropar sig själv till kung (han har nämligen kungligt blod i släkten både på sin mor och fars sida). Med två kungar delas landet och folket sluter upp bakom endera kandidaten. De båda kungarna tågar därefter mot varandra för att göra upp en gång för alla.

Denna gång segrar Edwards sida, York och Salisbury, i ett av de blodigaste slagen i Englands historia. Eftersom drottning Margret och prinsen flyr till Frankrike och kung Henry blir tillfångatagen så inleds nu en bräcklig fred i riket under Edwards styre.

I sin iver att befodra sin nya frus familj, glömmer Edward bort gamla allianser och orsakar nya oförätter. Familjen Neville/Salisbury/Warwick som haft ett gigantiskt inflytande fråntas titlar och maktpositioner till förmån för fruns släktingar. För att försvara sig tillfångatar Neville-klanen kung Edward vilket får hela landet att vända sig mot dem, eftersom Edward hunnit bli mycket populär. De två närmast allierade har helt plötsligt blivit fiender och när Warwick flyr till Frankrike, för att undkomma kungens vrede efter att han blivit frisläppt, upptäcker han att hans fiendes fiende nu är hans allierade.

Omdöme:
Att förklara intrigen ovan var inte det lättaste. Men trots att den är full av vändningar och mängder av karaktärer är det inga konstigheter att hänga med i handlingen tycker jag. Visst, ibland kan man bli lite förvirrad när olika titlar och släktnamn används om en och samma person. Richard Neville är t.ex både hertig av Warwick och earl av Salisbury. Därför är det nog bäst att läsa samtliga delar tätt efter varandra så att man har sådana detaljer i minnet…

Själv har jag sträckläst alla de tre första delarna utan uppehåll, för så spännande tycker jag att böckerna är, och då är det ingen konst att hänga med i handlingen. Att jag tycker Iggulden är en skicklig författare som skriver bra böcker behöver jag nog knappast skriva fler gånger här på bloggen. Det har jag redan konstaterat i recensionerna av föregående böcker och serier. Men det som gör att den här boken höjer sig ett snäpp på betygsskalan från resten av serien är de dramatiska vändningarna i intrigen och de episka skildringarna av de stora slagen.

Tyvärr tar sträckläsandet slut här. Nu finns det inga fler utgivna delar, så nu återstår det bara att vänta på fortsättningen. Hur många böcker till serien kommer att bestå av vet jag inte. Men med tanke på dramatiken behövs det nog minst två till för att reda ut allting. Inte mig emot, ju fler böcker Iggulden skriver desto bättre!

Nästa bok:
Oklart, lånade ut nästa bok i stapeln till min fru och hon är inte klar än…

En reaktion på ”Blodsfejd

  1. Pingback: Ravenspur | Bokstapeln

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s