Stormfågel

Stormfågel

Titel: Stormfågel
Författare: Conn Iggulden
Genre: historisk roman
Sidor: 435
Betyg: 4/6
Passar: dig som gillar Igguldens tidigare böcker t.ex. Stäppens krigare eller Roms portar

Handling:
Första boken i Conn Igguldens senaste serie om Rosornas krig i 1400-talets England. I stora drag så handlar Stormfågel om händelserna som ledde fram till inbördeskriget om tronföljden som går under benämningen Rosornas krig (två av de inblandade adelssläkterna hade rosor som sköldmärken).

Den nuvarande kungen Henry VI är svag till både sinne och kropp, till skillnad från sin far som var en riktig krigarkung och som vann stora landområden i Frankrike. Kungens rådgivare är därför livrädda för att Frankrike ska ta tillbaka områdena och de tvivlar på att Henry skulle ha förmågan att försvara dem. De smider därför en plan att han ska gifta sig en prinsessa från Frankrike och bröllopet ska befästas med en 20-årig vapenvila mot att England lämnar tillbaka två områden till Frankrike. De offrar två franska områden mot att få ha de andra i fred i minst 20 år är tanken.

De engelska innvånarna som bor, och brukar jorden, i de förlorade områdena blir så klart riktigt förbannade när de tvingas lämna sina hem. En del av dem vägrar och bildar en milis som attackerar de franska styrkorna som tränger in för att säkra områdena. Vapenvilan bryts med andra ord omgående vilket retar upp den franska kungen som går till motanfall med hela armén. Vilket gör att alla engelska områden i Frankrike går förlorade.

Kungen varken kan eller vill skicka sin armé till Frankrike för att möta hotet. Han, eller snarare hans rådgivare, har fullt upp på hemmaplan där missnöjet hos befolkningen leder till omfattande uppror. Hög beskattning, en svag kung och förlorade franska områden har fått bägaren att rinna över. Många av upprorsmännen är nämligen flyktingar från de engelska områdena i Frankrike som redan har förlorat allt.

Ett av de största upproren samlar en väldig armé som rent av tar sig in i London och plundrar både staden och Towern. Kungens armé är för utspridd och kan inte stoppa dem och kungen, med sin bräckliga hälsa, har flytt staden. Den som avstyr upproret blir drottningen, den franska prinsessan, som på sätt och vis även är orsaken till det.

Omdöme:
Som läsare av historiska romaner är jag ganska luttrad vid att en bok innehåller många karaktärer. Men när de inledande sidorna består av fem olika släktträd fyllda med Edwards, Richards och Henrys blir jag lite matt. Men just det är en av författarens styrkor: att sålla bort och endast fokusera på de personer som för handlingen framåt.

Till skillnad från tidigare serier, som handlat om en persons liv, handlar den här serien om en utdragen, historisk händelse. Det märks. För trots att författaren presenterar ett par olika personer som är involverade i spännande intriger saknar jag ändå en ordentlig huvudperson. Men med tanke på hur författaren målat upp de olika släkterna får jag en känsla av att han valt ut en släkt som huvudkaraktär. Det framgår vilka han håller på, vilka som kommer bli the good guys!

Det här är den klart svagaste av författarens seriestarter, men jag tycker att han håller en riktigt hög lägstanivå. Iggulden är mästerlig på att väva ihop historia med fiktion och leta upp de små, spännande händelserna för att infoga de som parallellhandlingar som lockar en att läsa vidare. Just det kommer jag att göra!

Nästa bok:
Solvarg, nästa bok i serien

2 reaktioner på ”Stormfågel

  1. Pingback: Solvarg | Bokstapeln

  2. Pingback: Blodsfejd | Bokstapeln

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s