Experimentet

Experimentet

Titel: Experimentet
Författare: Catrine Tollström
Genre: thriller
Sidor: 381
Betyg: 2/6
Passar: dig som gillar Expedition Robinson, Paradise Hotel och B-actionfilmer

Handling:
En ny dokusåpa håller på att spelas in på en hemlig plats i Sydostasien. Det är en kombination av Expedition Robinson och Paradise Hotel och deltagarna har valts ut för att de är extrema stereotyper. Men produktionen har drabbats av förseningar och frilansproducenten Åse skickas därför ner från Sverige för att styra upp det.

Hon har knappt hunnit anlända till ön innan hennes otillgängliga inspelningsläger, på Expediltion Robinson-sidan, drabbas av problem. Satellittelefonen går sönder, motorbåten försvinner från stranden och elverket saboteras. Men det är när Åse och en av kameramännen ska korsa den bergiga ön till fots för att ta sig till lyxhotellet på andra sidan, där den andra delen av inspelningarna sker, som de förstår att något är fel. På vägen blir kameramannen skadeskjuten och när Åse fortsätter för att få hjälp av läkarna på hotellet upptäcker hon att hotellet är övergivet. Ingen personal och inga dokusåpadeltagare syns till. I lobbyn hittar hon en filmkamera som hon tar med sig tillbaka och på den upptäcker de att någon spelat in ett mord på en av såpadeltagarna.

Efter det börjar hotfulla meddelanden dyka upp och en tekniker försvinner spårlöst. Någon verkar känna både deltagare och personal utan och innan och tycks ha öronen och ögon överallt. Vem är mördaren, vem kan man lita på och vad är det som pågår?

Åse, som är en ovanligt tuff tjej med kunskaper om både kampsport och skjutvapen, låter sig inte skrämmas, utan gör allt för att hitta mördaren och de försvunna deltagarna.

Omdöme:
Jag måste börja med att slå fast att det här faktiskt är en spännande bladvändare. Men även B-actionfilmer som sänds i repris för femtioelfte gången på TV6 kan vara spännande och underhållande. Det avgörande för om det är kvalitativ underhållning är hur spänningen levereras.

Det är där det brister för den här boken. Spänningen levereras helt utan finness. Intrigen är overklig och mördarens motiv långsökt. Själva idén med att släppa lös en mördare på en paradisö där en dokusåpa spelas in är det inget fel på. Om det inte vore för att bakgrunden och motivet är så dåligt uppbyggt. En av gärningsmännen vill skapa en världsreligion, en annan leva ut sina sjuka lustar och en tredje ser det hela som ett experiment.

För att skapa spänning kryddar dessutom författaren berättelsen rikligt med ”hon kände sig iaktagen”, ”plötsligt reste sig håret på armarna” eller ”hjärtat rusade, först av förvåning sen av skräck”. Den typen av beskrivningar har jag ganska svårt för.

Sedan har vi persongalleriet. De är såklart extrema stereotyper allihop, det är ju liksom poängen med såpan, men det gäller förvånansvärt nog även inspelningsteamet. Fast sedan bestämmer sig författaren för att de inte alls är så stereotypa som man först tror. Förortsgangstern är t.ex. en känslosam mjukis etc. Dessutom besitter personerna makalösa kunskaper om allt möjligt som hjälper dem att överleva. Inte minst huvudpersonen Åse som tycks ha blivit uppfostrad av någon slags norsk James Bond. Hon kan både bygga dödliga pilbågar och hantera automatvapen!

Det intressanta med boken är att den tidigare utgivits med namnet Bödeln, frälsaren, observatören och då var drygt 200 sidor längre. Experimentet är en omarbetad – och underförstått bättre – version av ett annat förlag. Undra om jag hade tyckt att den första versionen var bättre eller sämre än Experimentet?

Nästa bok:
Den nya människan

5 reaktioner på ”Experimentet

 1. Läste denna på den tiden som den hette Bödeln, frälsaren, observatören och om jag ska döma efter vad både du och jag har skrivit så är den tydligen ungefär likadan omarbetad. Jag undrar ju lite vad som har redigerats bort. Men jag tyckte lite bättre om den än du 🙂

  Gilla

  • Huvudpersonen hade tydligen fått byta namn, så mycket vet jag 😄
   Men räkna inte med att jag tänker ta reda på skillnaden, det överlåter jag till nån annan 😉

   Gilla

 2. Pingback: Laboon | Bokstapeln

 3. Pingback: Årslistan för 2016 | Bokstapeln

 4. Pingback: Ensam kvar | Bokstapeln

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s