Riket

Riket

Titel: Riket
Författare: Robyn Young
Genre: Historisk roman, krig
Sidor: 484
Betyg: 4/6
Passar: dig som läst de första delarna Revolt och Rebell

Handling:
Tredje, och avslutande, delen om det skottska frihetskriget och Robert Bruce väg till makten.

I tredje delen rasar kriget mellan England och skottarna vidare. Även om Robert har blivit krönt till kung är Skottland fortfarande splittrat och till större delen under engelsk kontroll. Många skotska adelsmän är trogna England och andra stödjer Robert i hans frihetskrig. Med både engelsmän och en del skottar mot sig radar motgångarna upp sig för Robert. Han förlorar ett slag mot engelsmännen, men lyckas fly fältet, och får istället större delen av sin familj tillfångatagen under flykten. Tillråga på allt blir han dessutom bannlyst av Påven för inblandningen i mordet på adelsmannen John Comyn.

När allting ser riktigt mörkt ut lyckas han samla nya allierade runt sig och uppbåda en ny armé. I och med att den engelska kungen, Edvard I, dör och hans vekling till son, Edvard II tar över kronan stannar den engelska offensiven upp. Bruce får tid att ena riket och besegra sina skotska fiender innan han till slut utmanar engelsmännen i ett avgörande slag om Skottlands frihet.

Omdöme:
Young är en skicklig författare som på ett trovärdigt sätt väver ihop historia med fiktion. Tack vare att den faktiska historian om Robert Bruce är snårig, och tvetydig, kan hon skapa en röd tråd med högt tempo – utan att den skiljer sig nämnvärt från historiska fakta.

Men även om det är en anmärkningsvärd historia i sig, där Robert Bruce verkligen hade oddsen emot sig, kan inte författaren låta bli att krydda den med ännu mer spänning. I mitt tycke blir det lite väl dramatiskt, det ser verkligen hopplöst ut innan krigslyckan vänder.

Ett annat problem, särskilt när det var över ett år sedan jag läste föregående del, är att hålla i sär alla namn och karaktärer. För även om författaren har skapat ett gediget och karakteristiskt persongalleri blir det svårt att hänga med i svängarna ibland. Tre personer heter Edvard, många av skottarna heter Mac- (varav det finns en MacDougall och en MacDouall!) och tillråga på allt benämns en del med smeknamn.

Men oavsett mina invändningar så är det här den sista delen, när allt ställs på sin spets och alla bitar faller på plats, vilket gör den storslagen och spännande. För den som gillar filmen Braveheart är det här den ultimata trilogin och jag tycker att det är en välskriven historisk romanserie med ett värdigt slut!

Nästa bok:
Experimentet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s