Bergets skugga

Bergets skugga

Titel: Bergets skugga
Författare: Gregory David Roberts
Genre: Relationsdrama, äventyr
Sidor: 879
Betyg: 4/6
Passar: dig med backpacker-drömmar (och som läst Shantaram)

Handling:
Bergets skugga är en direkt uppföljning till boken Shantaram, men handlingen tar sin början två år efter den.

Huvudpersonen är författaren själv, som kallar sig Lin (och Shantaram av andra), och är en australiensisk straffånge på flykt i Bombay. I första boken startade han en läkarmottagning i slummen, blev olyckligt kär i Karla, började arbeta för en maffiafirma och smugglade vapen till kriget i Afghanistan.

I Bergets skugga jobbar han fortfarande för samma maffiafirma och lever ett våldsamt och laglöst liv. Men när hans flickvän, Lisa, dör under oklara omständigheter och han samtidigt träffar sin stora kärlek, Karla, igen, känner han att det är dags att lämna firman. Men innan han kan lämna firman bakom sig måste han göra ett sista uppdrag och göra upp med både gamla och nya fiender.

Omdöme:
Shantaram var länge den bästa bok jag läst och när jag läser Bergets skugga påminns jag om varför, även om den inte håller samma tempo. Den är oerhört välskriven och litterär, på ett positivt sätt, med en osannolik mix av filosofi, kärlek, romantiserat gatuliv och kriminalitet. Dessutom toppat med riktigt rappa och underhållande dialoger och en uppsjö av knäppa karaktärer som gör små gästspel.

Handlingen vindlar sig fram och tar ständigt nya stickspår till små äventyr i staden med de olika karaktärerna, men jag tycker aldrig att det är svårt att hålla rätt på dem. Ibland är det däremot svårt att se en röd tråd, och tydlig intrig, och bitvis står boken och stampar när de filosofiska diskussionerna blir för långa. Därför når den inte samma höjder som Shantaram.

Men i grund och botten är det en kärlekshistoria som faktiskt slutar lyckligt och jag blir glad av att läsa boken. Jag får även en liten längtan att boka en biljett till Mombai/Bombay för att insupa gatulivet, de bullrande barerna och doften från gatuköken.

Nästa bok:
Metro 2033: Resan till mörkret

En reaktion på ”Bergets skugga

  1. Pingback: Årslistan för 2016 | Bokstapeln

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s