Gardet

Gardet

Titel: Gardet
Författare: Staffan Malmberg
Genre: Samtidsskildring, thriller
Sidor: 250
Betyg: 4/6
Passar: dig som gillar filmen Fightclub

Handling:
Johannes står vid ett övergångsställe i Stockholm och väntar på att det ska bli grönt. Efter mycket skrik och gråt har han äntligen fått sin dotter att somna i vagnen. Då varvar en fet motorcykel, som precis fått grönt, upp precis framför honom. Dottern vaknar gallskrikande och det gör även barnet till en kvinna som väntar med barnvagn på andra sidan också. Johannes får ögonkontakt med henne och får en förnimmelse att hon känner precis som honom. Tillsammans minns de registreringsnumret, konstaterar att fordonsregistret är offentligt och att de borde åka hem och prata allvar med motorcyklisten…

Sagt och gjort. Några dagar senare åker de, förstärkta av kvinnans bror, hem till motorcyklisten för att fråga varför han varvar upp sin motorcykel på max mitt bland folk. Samtalet övergår snabbt i handgripligheter och tillsammans ger de honom rejält med stryk. Efteråt känns det förvånansvärt bra och de konstaterar att de borde tala allvar med fler respektlösa personer. Ett medborgargarde är fött.

Snart värvar de fler till Gardet och rörelsen sprider sig snabbt som en löpeld över hela Stockholm. Men trots att Johannes är grundaren känner han snart att rörelsen fått oanade proportioner och att han helt saknar kontroll över den.

Omdöme:
Kort och intensiv bok som får in mycket handling på få sidor. Handlingen påminner en hel del om filmen Fightclub och boken Dingo Dingo, så gillar du dem så gillar du nog den här också.

Författaren, som är psykolog i grunden, är duktig på personskildringar och lyckas med enkla medel skapa en känsla hos mig för var och en av karaktärerna. Det gör att man lätt håller i sär dem trots att de är ett helt gäng.

Boken består att korta kapitel och författaren håller, bortsett från den spännande intrigen, uppe drivet genom hintar om kommande händelser. Det som gör att boken inte får högre poäng hos mig är slutet. Det blev lite väl forcerat och abrupt, där kunde han gärna lagt på 100 sidor till och avrundat det snyggare.

Nästa bok:
Nu blir det Bergets skugga!

Annons

En reaktion på ”Gardet

  1. Pingback: Effekten av Susan | Bokstapeln

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s