Ensam på Mars

Ensam på Mars

Titel: Ensam på Mars
Författare: Andy Weir
Genre: Science Fiction
Sidor: 447
Betyg: 4/6

Passar:
dig som ville bli astronaut när du blev stor

Handling:
I en inte allt för avlägsen framtid har NASA börjat att skicka expeditioner till Mars. Mark Watney är en av sex astronauter på den tredje bemannade Marsexpeditionen i ordningen. Men hans expedition har knappt hunnit landa och installera sig innan en sandstorm drar in. Eftersom stormen hotar att dra med sig både deras habitat, det stora ”rymdtält” som de bor i, och deras MAV, uppskjutningsraket, får de order om att avbryta expeditionen.

På väg till MAV:en, som ska ta dem tillbaka till moderskeppet, träffas Mark av en antenn som stormen ryckt loss. Det sista hans besättningskamrater ser av honom är hur han spetsad blåser bort utom synhåll och på biomonitorerna ser de inga livstecken från honom. De tvingas lämna kvar hans kropp för att hinna rädda sig själva och tar sig oskadda tillbaka till moderskeppet som påbörjar sin resa tillbaka mot jorden.

Men Mark är inte död. Spetsad blev han visserligen, men endast lätt skadad. Däremot är han ensam på Mars, utan möjlighet att kommunicera med jorden eftersom stormen förstörde kommunikationsutrustningen. Vad han inte vet är att NASA kan se honom från sina satelliter runt Mars, men vad hjälper det?

Här börjar Marks kamp för överlevnad (och NASA:s försök att rädda honom). Hans hopp står till att överleva tills nästa planerade Marsexpedition landar. Men tills dess är det fyra år och hans mat räcker bara i ett år. Fast Mark har en stark vilja att överleva. Med hjälp av en stor portion humor, uppfinningsrikedom och sina specialområden inom botanik och maskininteknik tar han sig an uppgiften att överleva ensam på Mars.

Omdöme:
Det här är ju egentligen en modern Robinson Crusoe-berättelse, fast utan infödingar, och en överlevnadskamp är ju alltid spännande. Ensam på Mars är heller inget undantag, den är spännande rakt igenom. Ibland blir det nästan för mycket när Mark gång på gång stöter på nya motgångar att övervinna.

Berättandet står Mark själv för genom de loggposter han skriver i expeditionsens loggbok (givetvis får vi även följa NASA:s förehavanden) och de bygger på två stöttestenar: humor (mest sarkasm och ironi) och tekniska beskrivningar.

Det är ingen tvekan om att författaren är rejält påläst och intresserad av rymdfärder. Men ibland är de tekniska beskrivningarna på gränsen till för många. I slutet av boken är det inte så spännande längre att läsa om hur Mark separerar väte ur luften, det vet vi ju redan att han kan.

Trots att vi inte får någon djupare personbeskrivning av kataktärerna lyckas de i alla fall vinna mina sympatier. Särskilt Mark som vi med tiden får lära känna väl genom hans personliga loggrapporter. Jag blir faktiskt riktigt rörd när upplösningen närmar sig.

Jag har ännu inte sett filmen, men jag tvekar inte att göra det. Boken har en simpel, men välberättad, intrig som är som gjord för ett filmmanus. Dessutom var den också riktigt underhållande!

Nästa bok:
Stjärnfall

3 reaktioner på ”Ensam på Mars

  1. Pingback: Steve Jobs – en biografi | Bokstapeln

  2. Pingback: Vävaren | Bokstapeln

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s