Lewismannen

Lewismannen 

Titel: Lewismannen
Författare: Peter May
Genre: Kriminalroman, relationsdrama
Sidor: 303
Betyg: 5/6
Passar: dig som gillar Håkan Nessers böcker

Handling:
Andra boken i Peter Mays trilogi om polisen Fin Macleod på ön Isle of Lewis i norra Skottland. Boken inleds med att Fin säger upp sig från polisen, skiljer sig och flyttar hem till ön efter att ha bott i Edinburgh i 15 år.

Samtidigt som han flyttar hem grävs ett lik upp ur en torvmosse på ön. Först tror man att mannen, som har blivit brutalt mördad, är från Stenåldern. Men ganska snart daterar man honom till början på 50-talet, vilket betyder att hans mördare fortfarande kan vara i livet. Dessutom visar DNA-prover att han är släkt med Marsailis (Fins gamla ungdomskärlek) pappa. Släktskapet är ett mysterium för familjen eftersom pappan, Tormod, aldrig haft några kända släktingar. Tyvärr är han dement så de kan inte fråga honom vem mannen är heller. Enligt polislogik är Tormod huvudmisstänkt för mordet, men utredningsledaren från fastlandet ser ut att dröja en vecka innan utredningen kan ta fart på allvar.

Fin får därför en tidsfrist att hinna ta reda på vem mannen i torvmossen är för att kunna rentvå Tormod, som de är övertygade om är oskyldig. Det blir ett riktigt pusslande, med oväntade ledtrådar från Tormods barndom, som tillslut får en riktigt dramatisk upplösning.

Omdöme:
Gillade den första boken skarpt och den här håller lätt samma klass. Framförallt målar Peter May upp en otrolig scen för sina böcker med hjälp av fantastiska miljö- och väderbeskrivningar på de Yttre Hebriderna.

Handlingen förs, precis som i första boken, framåt både i nutid och dåtid parallellt. Nutidsberättelsen utgår från Fin Macleod och i den här boken är det den demente Tormods tankar som utgör dåtidsberättelsen när vi får följa hur hann minns tillbaka. Berättelserna är riktigt snyggt ihopvävda och skapar ett driv och spänning, trots att tempot egentligen inte är så högt. Som krydda på moset är författarens skildring av Tormods demens fantastisk.

Berättelsen slutar betydligt mer dramatiskt än jag hade väntat mig efter en, överraskande, twist på slutet som verkligen sätter kronan på verket. Tur att jag har en bok kvar i trilogin att se fram emot efter den här, annars skulle jag nog sakna Isle of Lewis och Fin Macleod lite grann!

Nästa bok:
Nu är det dags för Stjärnklart.

3 reaktioner på ”Lewismannen

  1. Pingback: Bokreafynd 2017 | Bokstapeln

  2. Pingback: Lewis pjäserna | Bokstapeln

  3. Pingback: Rov | Bokstapeln

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s