[bubble]

[bubble] 

Titel: [bubble]
Författare: Anders de la Motte
Genre: Thriller
Sidor: 424
Betyg: 4/6
Passar: dig som ogillar FRA

Handling:
Tredje boken om, och upplösningen av, spelet. Henrik”HP” Pettersson är mer paranoid än någonsin och tror sig vara övervakad både av spelet och polisen. Samtidigt har hans syster, Becca, tillträtt som chef för PayTags säkerhetsavdelning, företaget som HP tror ligger bakom spelet.

PayTag ska öppna en gigantisk serverhall i ett gammalt militärt skyddsrum och HP blir indragen i det sabotage som planeras mot det. Ett gäng gamla spelare har slagit sig ihop för att ge igen och sätta stopp för spelet genom att bryta sig in, och plantera ett virus, i serverhallen. Samtidigt planeras det för kungligt bröllop i Stockholm och en tydlig hotbild finns, där HP är huvudmisstänkt. Becca slits, precis som tidigare böcker, mellan lojaliteten till sitt arbete och sin bror.

HP försöker, med alla tänkbara, att slå tillbaka mot spelet samtidigt som Becca faktiskt börjar acceptera att det finns ett spel. Hennes största bekymmer är att avgöra vem som är vän eller fiende och vem som är den mystiske Spelledaren. Tillslut lyckas de båda och det visar sig att Spelledaren är någon som står dem nära.

Omdöme:
Nu ska alltså alla frågetecken som uppstått i de tidigare två böckerna rätas ut, men först skapar författaren ett gäng nya genom ytterligare en invecklad och konspiratorisk intrig. Visst gör den spännande intrigen boken till en riktig bladvändare, men jag tycker att det blir lite väl avancerat. Det är svårt att hänga med i alla sidospår, snabba kast och referenser till tidigare böcker ibland.

Visst, i slutändan syr författaren ihop det snyggt. Men jag har ändå en massa frågor kvar som jag inte fått svar på (eller så har jag helt enkelt missat dem). Det känns som att man borde sträckläsa hela serien på nytt för få rätsida på alla detaljer.

Precis som i de tidigare böckerna är det karaktären HP som står för underhållningen. Hans tankar och dialoger är briljanta och trovärdiga. Men precis som i de tidigare böckerna är det syskonens bristfälliga kommunikation som är bokens minus. De sitter som vanligt på varsin del av gåtans lösning och de vet att den andre är inblandad, ändå kan de inte slå sig ihop och reda ut det hela.

Jag är heller inte helt förtjust i att vi ibland får följa huvudkaraktärernas innersta tankar för att i nästa stund få information undanhållen från just huvudkaraktärerna. Författaren kan bättre än att ta till så enkla trick för att göra intrigen spännande.

Sammanfattningsvis är det i alla fall en bra avslutning på en mycket spännande trilogi. Jag gillar verkligen hur författaren har skapat en intrig som utspelar sig både på internet och i verkligheten och dessutom sytt in verkliga, och aktuella, händelser i det hela.

Nästa bok:
Peter May’s första deckare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s