Ull

 Ull 

Titel: Ull
Författare: Hugh Howey
Genre: Postapokalyptisk roman
Sidor: 570
Betyg: 6/6
Passar: dig som gillar filmen The Island (Ewan McGregor och Scarlett Johansson)

Handling:
Ull utspelar sig i en odefinierad framtid där den sista spillran av mänskligheten bor i en stor underjordisk silo. Hur de hamnade där, vem som byggde silon och vad som har hänt på utsidan är höljt i dunkel för dem. Alla spekulationer om det ses som förräderi mot silon och då döms man till rengöring. Vilket betyder att man tvingas ut på den förgiftade utsidan för att rengöra silons övervakningskameror, vilket är den enda kontakten med yttervärlden de har. Alla som tvingas ut dör framför kamerorna, trots att de är iklädda en överlevnadsdräkt.

Men allt ändras den dagen som Juliette, som är nybliven sheriff i silon, tvivelaktigt döms till rengöring. Hon regör varken kamerorna (hon är den första någonsin som inte gör det) eller dör framför dem. Hon vandrar bara iväg över kullarna och försvinner utom synhåll. Händelsen startar en kedjereaktion i silon där allt fler ifrågasätter sin existens och hemlighetsmakeriet om utsidan vilket leder till ett blodigt uppror. Men Juliette blir i slutändan både den som indirekt startar och stoppar upproret.

Omdöme:
Varken titeln, baksidetexten eller första kapitlet säljer in boken särskilt väl, men rätt som det är har berättelsen sugit tag i mig och den är helt omöjlig att lägga ifrån sig.

Det är framförallt intrigen som jag fastnar för, den är både spännande och konspiratorisk. Ända fram till sista kapitlet är det två saker som driver läsningen framåt; hur det ska gå för huvudkataktärerna och ett stort varför. Varför bor de i en silo och vad är syftet med det? Svaren får du, men lite lagom kryptiskt vilket lämnar en hel del åt fantasin. Inte mig emot.

Däremot har inte författaren lagt lika mycket krut på karaktärerna, de presenteras inte särskilt grundligt från första början utan man får lära känna dem efter hand. I det här fallet fungerar det eftersom de introduceras undan för undan och markant skiljer sig åt både utseende- och egenskapsmässigt.

Jag kan villigt erkänna att jag är svag för postapokalyptiska berättelser, men det betyder inte att jag har låga krav. Tvärtom!
Men Hugh Howeys skickliga berättande får mig på fall och gör att det blir årets första fullpoängare. Det enda jag undrar nu är: när blir den filmatiserad?

Nästa bok:
[bubble]

Annons

5 reaktioner på ”Ull

 1. Jag har hört så mycket om den här boken, både bra och dåligt. Fick den för något år sedan och jag har blivit lite orolig för att de där som inte gillar den kanske har ”rätt”. Nu blev jag lugnare när du skrev att den passar de som gillar The Island. Det gör jag 🙂

  Gilla

  • Den har också en hel del gemensamt med Metro 2033-böckerna om du läst nån av dem?
   Gillar du den här typen av böcker så är Ull ett självklart val, även jag kan förstå att den inte får full pott hos alla 😄

   Gilla

 2. Pingback: Årslistan för 2016 | Bokstapeln

 3. Pingback: Årsbästalistan 2017 | Bokstapeln

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s