Och bergen svarade

 Och bergen svarade 

Titel: Och bergen svarade
Författare: Khaled Hosseini
Genre: modern skönlitteratur, relationsdrama
Sidor: 367
Betyg: 3/6
Passar: dig som inte gillar lyckliga slut

Handling:
Khaled Hosseinis tredje bok börjar återigen i Afganistan och slutar i USA (eller i Frankrike om vi ska vara petiga). Den tar sin början i en fattig, afgansk bondby på 50-talet där en pappa i desperation ”säljer” sin yngsta dotter Pari till ett välbärgat par i Kabul för att resten av familjen ska kunna överleva vintern. Den som tar separationen hårdast är hennes äldre bror Abdullah, som är den som tagit hand om och uppfostrat Pari sen hon var bebis.

Vi får sedan följa syskonens och flera andra personers, som direkt eller indirekt haft med separationen att göra, livshistoria. Handlingen utspelar sig från 50-talet till modern tid, berättat i novellform om varje person.

När syskonens styvfarbror dör i Kabul efterlämnar han ett brev där han berättar om separationen och önskar att syskonen får veta alla detaljer kring den. Brevet sätter igång en händelsekedja som flera av karaktärerna är inblandade i och som tillslut leder till en efterlängtad återförening.

Omdöme:
Nja, säger jag. Inte alls lika gripande och fängslande som hans tidigare böcker. Visst lyckas han skapa intressanta karaktärer med fängslande levnadsöden, men ibland berättas de lite för forcerat och i andra fall lämnar han dem oavslutade. Tycker inte att den här novelliknande uppbyggnaden når hela vägen fram.

När huvudpersonerna inte får en central roll i handlingen boken igenom är det svårt att känna ordentlig sympati för dem. Det är synd, för annars tycker jag berättelsen håller.

Som vanligt får läsaren en inblick i vardagslivet i Afganistan och som vanligt är det bitterljuva, melankoliska öden som skildras. För visst visar Hosseini vilken skicklig författare han är även i denna bok, det är bara det att hans första två böcker varit riktiga succéer och det är ganska svårt att toppa!

Nästa bok:
Uppföljaren till [geim], som heter [buzz].

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s