När Finland var Sverige

 När Finland var Sverige 

Titel: När Finland var Sverige
Författare: Herman Lindqvist
Genre: Historia, facklitteratur
Sidor: 494
Betyg: 3/6
Passar: dig som vi lära dig mer om Finland

Handling:
När Finland var Sverige handlar kort och gott om de 700 år som Finland var en del av Sverige. Från de första svenska utvandrarna som slog sig ner i Finland strax efter vikingatiden till när Gustav IV Adolf förlorade Finland till Ryssland 1808.

I och med att boken berättar vår gemensamma historia, århundrade för århundrade, handlar det mesta ändå om Sverige. Det var här kungamakten låg och besluten fattades, Finland hängde mest med på en kant. Men även om Sverige har spelat en störrre roll i den finska historian än tvärtom så visar författaren att finnarna har funnits med och spelat avgörande roller vid många av de stora ögonblicken i den svenska historian.

Omdöme:
Intressant bok där den stora behållningen är de små anekdoterna och historiska detaljerna. Exempelvis är Finland det enda grannland vi aldrig krigat mot!

Herman Lindqvist är duktig på att hitta balansen mellan svepande sammanfattningar och detaljerade beskrivningar. Men även om boken inte är särskilt tung skulle jag inte rekommendera den annat än till historieintresserade.

Nästa bok:
Det får bokrean utvisa!

En reaktion på ”När Finland var Sverige

  1. Pingback: Sovjetistan | Bokstapeln

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s