Årsbästalistan för 2015

Det här blir faktiskt det första blogginlägget som inte innehåller en bokrecension. Så håll tillgodo, för det lär inte bli en vana!

Under 2015 hann jag med att läsa 40 stycken böcker, de flesta läste jag under den första halvan av året. Att jag blev pappa i maj och genomförde en större verksamhetsförändring i företaget under hösten är förklaringen till det. 2014 läste jag 33 böcker så 2015 blev trots allt ett bra läsår. Men att bli pappa innebar också pappaledighet vilket gjorde att jag hann med att läsa åtta böcker i juli, vilket blev den klart bästa läsmånaden.

Bäst betyg 2015, full pott, gav jag till två böcker: Flickan från ingenstans av Justin Cronin och Midvintermörker av Lars Wilderäng. Ska jag utse 2015 års bästa bok av de båda så får det bli Flickan från ingenstans, ett postapokalyptiskt äventyr helt i min smak!

IMG_5788

Sämst betyg 2015, 2 av 6, gav jag till tre böcker: Blodets meridian av Cormac McCarthy, Dimma över Darjeeling av Mikael Bergstrand och till Bruce av Peter Ames Carlin. Där får jag nog utse Blodets meridian till den sämsta boken 2015, snacka om att inte infria förväntningarna!

Årets bästa bokserie…
var Justin Cronins Passagen-triologi, där jag läste de två första böckerna Flickan från ingenstans och De första tolv.

Årets mest efterlängtade…
den bok jag sett mest fram emot att få läsa, var nog Gudarnas blod av Conn Iggulden, den avslutande delen på kejsarserien som släpptes sju år efter den föregående boken i serien.

Årets besvikelse…
var ovan nämnda Blodets meridian som är en av McCarthy’s första böcker. Den beskrivs som en av de mest stilbildande westernromanerna någonsin, och McCarthy’s nya böcker är ju suveräna, så då borde den vara bra tänkte jag. Vad fel jag hade!

IMG_5433

Årets mest lästa författare…
blev både Jan Guillou och Conn Iggulden med fem böcker vardera. Från Guillou har jag både läst om och läst klart Hamilton-serien, men även ett par böcker från hans nya serie Det stora århundradet. Från Iggulden var jag ju tvungen att friska upp minnet genom att läsa om hela Kejsar-serien innan jag läste den avslutande delen som jag nämnde ovan.

Årets överraskning…
var Jakthundarna av Jörn Lier Horst. Det var en deckare som verkligen stack ut ur mängden och var både välskriven och spännande rakt igenom. Gav den för övrigt 5 av 6 i betyg.

IMG_5377

Årets upptäckt…
var biblioteket. Förnyade mitt lånekort i somras, som jag inte utnyttjat sen högstadiet(?), och har lånat en hel del böcker sedan dess.

Hur ser läsplanerna ut för 2016 då? Ja, det visar sig. Visst har jag en del böcker jag önskar läsa, men själva poängen med att läsa är ju att koppla av för mig, och då vill jag inte styra upp och planera det i förväg.

God fortsättning och gott nytt läsår!

 

 

 

Annons

En reaktion på ”Årsbästalistan för 2015

  1. Blodets meridian… om du visste hur skönt det känns att läsa vad du skrivit om den. Jag avskydde den och kan inte för mitt liv begripa hur någon kan tycka att den är bra 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s