Schakalen

 Schakalen 

Titel: Schakalen
Författare: Frederick Forsyth
Genre: Thriller, kriminalroman
Sidor: 371
Betyg: 4/6
Passar: dig som vill läsa en stilbildande thriller-klassiker

Handling:
Schakalen är Forsyths debutroman från -71 som både har filmatiserats och gett namn åt den verklige Schakalen (en venezuelansk mördare och terrorist). Handlingen startar med det verkliga mordförsök som skedde mot den franske presidenten Charles de Gaulle -62 av OAS (en nationalistisk, fransk, militant motståndsarmé som var mot separationen från Algeriet som de Gaulle genomförde). Efter mordförsöket slår fransk polis och underrättelsetjänst till mot OAS och lyckas både ta organisationens ledare till fånga och infiltrera den på alla nivåer.

Ställföreträndaren för OAS inser då att den enda möjligheten att lyckas mörda de Gaulle är att kontraktera en utländsk lönnmördare som varken har kopplingar till OAS eller Frankrike. Efter mycket sökande hittar de till slut ett riktigt proffs. Han kostar förvisso en smärre förmögehet, men han åtar sig uppdraget att på egen hand lönnmörda presidenten och hans täcknamn är givetvis Schakalen.

Fransk underättelsetjänst är dock misstänksamma av naturen och anar att OAS ännu inte gett upp. De tar därför in en underhuggare till ställföreträdaren på ”förhör” och torterar honom till döds. De får då reda på att en lönnmördare har anlitats med namnet Schakalen. Med det som enda ledtråd drar så en massiv mördarjakt igång, samtidigt som Schakalen planlägger mordet in i minsta detalj. Det hela blir givetvis en kapplöpning ända in på sista kapitlet där mördaren bokstavligen har presidenten på kornet.

Omdöme:
Välskriven och detaljrik med samma driv i berättandet som författarens senare böcker. Förstår varför den blev en succé, för det är en fängslande bladvändare än idag. Jag tycker dessutom att det är en intressant, historisk tillbakablick på Frankrike i allmänhet och Charles de Gaulle i synnerhet. Forsyth skrev då, precis som idag, väldigt verklighetstroget med stor kunskap om det aktuella ämnet. I detta fall den franske presidenten och OAS.

Nästa bok:
När Finland var Sverige

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s