Han är tillbaka

 Han är tillbaka 

Titel: Han är tillbaka
Författare: Timur Vermes
Genre: humor, samtidsskildring
Sidor: 342
Betyg: 3/6
Passar: dig som gillar politisk satir

Handling:
Hitler vaknar plötsligt upp på en smutsig bakgård i Berlin i nutid, han minns inte vad som hänt eller hur han kom dit. Men att han är kvar i Berlin förstår han, även om han förvånas över att stan inte längre ligger i ruiner.
Trots chocken över att vakna upp 66 år senare kommer Hitler snabbt på fötter igen tack vare en hjälpsam tidningskioskägare. Han konstaterar snabbt att Tyskland är grovt vanskött och behöver styras upp av honom igen.

Problemet är att ingen tar honom på allvar. Han blir tagen för en skämtare och provokatör. Vilket gör att han får vara med i en talkshow i TV och blir därefter snabbt ett Youtube-fenomen. Det är inget Hitler har nåt emot, massmedia kan vara ett nödvändigt verktyg för att nå ut till det tyska folket och bana väg till makten, resonerar han.

Men ju hårdare han driver sin agenda desto bättre lyckas han i showbiz. Dessutom blir han hyllad som antirasist tack vare att han skäller ut det nynazistiska partiets ledare efter noter eftersom han tycker att de är en så stor besvikelse. Trots att han missuppfattas förblir dock inte omgivningen opåverkade av hans budskap och Hitler börjar planera för ett nytt Stortyskland.

Omdöme:
Den här boken låter klart roligare än den är. Den har nämligen två problem; för det första är det för lite situationskomik/kulturkrockar för Hitler och för det andra är den skriven på ett riktigt tungläst och byråkratiskt språk (vilket den tydligen är för att efterlikna hur Hitler uttrycker sig i Mein Kampf). Bortsett från det är den välskriven, har en finurlig intrig och är rik på historiska utvikningar om tyskland under 30- och 40-talet.

Annars kan jag konstatera att författaren tänjer en aning på gränsen vad som är acceptabelt att skämta, och skriva, om. Hitler uttrycker sig naturligtvis precis som förväntat och åsikterna som då hamnar på pappret är ju långt ifrån rumsrena.

Nästa bok:
En gammal filmatiserad thriller-klassiker kanske?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s