Svindlaren

 Svindlaren 

Titel: Svindlaren
Författare: John Grisham
Genre: Thriller, kriminalroman
Sidor: 375
Betyg: 4/6
Passar: dig som vill läsa om ett raffinerat bedrägeri

Detta är faktiskt den första boken jag läser av Grisham!

Handling:
Malcolm Bannister sitter oskyldigt inspärrad på tio år för ekobrott på en öppen anstalt i USA. Innan han blev dömd jobbade han som advokat. Efter fem år i fängelset har han gjort sig ett namn som en skicklig ”fängelseadvokat”, som de andra fångarna anförtror sig åt.
Hans tristess bryts en dag när när han nås av nyheten att en federal domare och hans sekreterare blivit kallblodigt avrättade i domarens sommarhus. Sekreteraren bär spår av tortyr och intill de båda kropparna gapar ett dolt kassaskåp tomt. FBI drar igång en omfattande utredning trots att de helt saknar spår.

Efter ett par veckors fruktlöst arbete blir de kontaktade av Bannister som hävdar att han vet vem mördaren är.
Avslöjandet vill han byta mot att bli benådad, upptagen i deras vittnesskyddsprogram och få belöningen på 150 000 dollar, vilket FBI går med på. Mördaren pekas ut, grips och erkänner. Allt verkar frid och fröjd, Bannister sätts på fri fot, får nytt namn och nytt utseende. Då tar plötsligt mördaren tillbaka sitt erkännande och uttalar hot mot Bannister, vars existens har avslöjats av hans kriminella gäng.

Det får Bannister att lämna vittnesskyddsorogrammet vilket gör att en katt och råtta-lek tar vid mellan Bannister och FBI, som inte vet vad som är sant längre. De misstänker att de blivit svindlade av Bannister, men inte hur och varför. Bannister styr i sin tur händelseförloppet med välplanerad precision, där målet hela tiden har varit att lägga beslag på det som fanns i domarens kassaskåp!

Omdöme:
Spännande, våldsfri historia med en väl genomtänkt intrig och rejäl tvist. Hela boken igenom svävar man i ovisshet hur saker och ting egentligen hänger ihop innan det avslöjas i de sista kapitlena. Men den känns lite för tillrättalagd och osannolik för att nå högsta betyg. Läsvärd och underhållande är den i alla fall.

Nästa bok:
Humorbok med Hitler i huvudrollen kanske?

5 reaktioner på ”Svindlaren

  1. Pingback: De redan döda | Bokstapeln

  2. Pingback: UltiMatum | Bokstapeln

  3. Pingback: De 500 | Bokstapeln

  4. Pingback: En bror att dö för | Bokstapeln

  5. Pingback: Camino Island | Bokstapeln

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s