Gömda

 Gömda 

Titel: Gömda
Författare: Liza Marklund
Genre: Biografi(?), relationsdrama
Sidor: 380
Betyg: 4/6
Passar: dig som vill läsa en upprörande historia!

Handling:
Gömda är Liza Marklunds första bok och är en biografiskt reportagebok om ”Mia” som misshandlades och förföljdes av sitt ex. När de träffades var allt frid och fröjd, han var artig, snäll och romantisk. Men ju längre de var tillsammans desto mer kontrollerande och styrande blev han. Snart kom också första slaget. När Mia överraskande blev gravid hoppades hon att det skulle förändra honom till det bättre och de bestämde sig då även för att förlova sig. Det blev inte bättre, utan värre och värre, även fast Mia med tiden hann föda en dotter.

Trots att mannen plötsligt valde att bryta deras förlovning fortsatte han att trakassera Mia och deras dotter, som han inte ville erkänna faderskap för. Han misshandlade, förföljde och kränkte Mia, både i hennes lägenhet och ute på stan. Vid ett tillfälle försökte han även döda henne, men han dömdes bara till en månad i fängelse för misshandel eftersom Mia inte tordes vittna.

När Mia träffar en ny man eskalerar trakasserierna och hoten ytterligare. När hon senare blir gravid med sin nya man eskalerar det ytterligare en nivå. När de till slut gifter sig når hoten och trakasserierna all time high.

Till slut får familjen hjälp av myndigheterna att hålla sig gömda på hemlig ort. Ett liv på flykt är dock lika tärande på familjen som trakasserierna var och de inser att enda sättet att få leva i fred är att emigrera.

Omdöme:
Mycket spännande bok som väcker mycket känslor. Främst ilska över att inte Mia, eller hennes anhöriga, säger stopp och går till polisen. Vissa partier i boken låter smått otroliga och det har ju visat sig att de kanske också är det. Boken och dess sanningshalt har debatterats och ifrågasatts i över tio år, med resultatet att förlaget inte längre klassar den som en biografi – utan som skönlitteratur…

Oavsett vad är det som sagt en riktigt spännande bok som handlar om ett ständigt aktuellt ämne: kvinnomisshandel.

Nästa bok:
Guillous senaste (om jag kan få låna den snart!)

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s