Dregen – självbiografin

Dregen 

Titel: Dregen – självbiografin
Författare: Tore S. Börjesson
Genre: Musik, självbiografi
Sidor: 330
Betyg: 3/6

Passar: dig som vill läsa en dekadent rockbiografi om en svensk rockstjärna

Har länge tänkt att jag ska läsa Blod, svett och dårar, Backyard Babies biografi. Men sen hittade jag Dregens självbiografi på bokrean istället och det blir ju nästan samma sak.

Handling:
Dregen är alltså gitarrist i Nässjös stoltheter, Backyard Babies, och var även en av grundarna till Hellacopters. Boken följer självbiografins heliga mall till punkt och pricka. Den startar med föräldrarnas bakgrund, fortsätter sen med Dregens födsel, skolålder och fortsätter med livet i kronologisk ordning. Kapitlen består delvis av direkta citat av Dregen (kursiverat) och dels av författarens eget berättande om Dregen. Berättandet fokuserar, som sig bör, på Dregen; vad han tyckte, tänkte och kände, medan musiken kommer i andra hand.

Vi får följa Dregen från Nässjö till Stockholm och vidare ut i världen. Från turnélivet, och det stenhårda festandet som fick hans mage att paja, till livet som nybliven pappa.

Omdöme:
Det är två saker som jag uppskattar med den här boken, det ena är att den är skriven tillsammans med artisten (allt för många musikbiografier är inte det!) och det andra är att det inte är musiken som är i huvudfokus. Det finns inget tråkigare än när hela diskografin ska gås igenom låt för låt.

Det jag inte uppskattade lika mycket med boken var författarens totala avsaknad av objektivitet. Han verkar vara Dregens största fan, för i hans berättande haglar superlativen över Dregen, Backyard Babies och Hellacopters sida upp och sida ner. Det hade varit klädsamt om läsaren själv fick bedöma de musikaliska kvaliteterna istället. Författaren passar också på att, i tid och otid, krydda berättandet med andra musikers anekdoter och dra paralleller till Dregens liv. Det tillför inte berättelsen särskilt mycket utan jag tolkar det mer som att han vill skylta med sina rock n’ roll-kunskaper.

Totalt sett, en helt OK rockbiografi. Långt ifrån den bästa jag läst, men lika långt ifrån den sämsta. Bjöd på en hel del skratt åt roliga anekdoter från Dregens karriär.

Nästa bok att läsa:
Vi bara lyder – en berättelse om arbetsförmedlingen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s