Fallvatten

 Fallvatten 

Titel: Fallvatten
Författare: Mikael Niemi
Genre: Äventyr/Thriller/Samtidsskildring
Sidor: 275
Betyg: 5/6
Passar: dig som vill läsa spännande, våldsbefriad (nästan i alla fall) underhållning

Handling:
Fallvatten är en svensk katastrofroman som handlar om en flodvåg i Stora Luleälven. En regnig höst med överfulla vattenmagasin gör att en av dammarna i älven brister och då kan inte heller dammarna längre ner stå emot. Inget kan stoppa vattnets fruktansvärda kraft och allt längs stränderna spolas med tills älven rinner ut i havet. Längs älven ligger, förutom många småbyar, både Boden och Luleå.

Handlingen utspelar sig i realtid genom ögonen på en handfull personer som på olika sätt kämpar för att överleva katastrofen. Flera av dem visar att nöden inte har någon lag, medan andra osjälviskt kämpar för att rädda de som räddas kan.

Omdöme:
Intressant intrig som skapar ett högt tempo boken igenom. Författaren utnyttjar skickligt den framvällande katastrofen och skildringen blir spännande rakt igenom. Jag tycker också att han lyckas väl med att förankra alla de olika huvudpersonerna hos läsaren. Men det beror bland annat på att han utnyttjar stereotyper och spelar mycket på våra fördomar om hur norrlänningar är.

Det jag saknar är en utförligare epilog om vilket öde personerna i boken gick till mötes. Nu får läsaren endast reda på en del, resten får man fantisera ihop själv.

Annons

En reaktion på ”Fallvatten

  1. Pingback: Mörkertid | Bokstapeln

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s