Midsommargryning

 Midsommargryning 

Titel: Midsommargryning
Författare: Lars Wilderäng
Genre: Thriller/Krig
Sidor: 329
Betyg: 4/6
Passar: dig som hoppas på en svensk upprustning av försvaret

Handling:
Detta är uppföljaren till Midvintermörker, då Sverige oprovocerat anfölls av Ryssland och förlorade Gotland. Handlingen utspelar sig tio år senare, år 2023, då Sverige anfaller Republiken Gotland för att befria dem från den ryska marionettregeringen och införliva ön i Sverige igen.

Flera av karaktärerna har hängt med från den första boken, även om det inte finns någon uttalad huvudperson. Utan precis som i den första boken berättas kriget genom ett flertal olika personer, med olika befattningar på olika platser.

Denna gång är det Ryssland som blir överraskade av det välplanerade svenska anfallet och allt ser ut att gå väl för de svenska trupperna. Men Ryssland svarar med oproportionerligt våld på det svenska anfallet och utfallet är ovisst boken igenom.

Omdöme:
Även denna bok är skickligt berättad med högt tempo och noggranna detaljbeskrivningar av alla militära aspekter. Men i och med att denna bok inte har samma förankring i verkligheten som den första tycker jag inte att den fångar mig lika mycket. Dessutom är det en av huvudkaraktärerna som får lite väl stor betydelse och snarare har egenskaperna hos en amerikansk actionhjälte än en svensk insatspolis, vilket jag tycker blir lite av ett irritationsmoment. En första klassens spänningsroman är det likväl!

Annons

En reaktion på ”Midsommargryning

  1. Pingback: Höstregn | Bokstapeln

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s