Midvintermörker

 Midvintermörker 

Titel: Midvintermörker
Författare: Lars Wilderäng
Genre: Thriller/Krig/Samtidsskildring
Sidor: 433
Betyg: 6/6
Passar: dig som gjort lumpen, är intresserad av försvars- och utrikespolitik eller har sommarhus på Gotland

Handling:
Midvintermörker handlar om att en rysk militärövning i nutid omvandlas till ett regelrätt anfall på Sverige och framförallt Gotland. Sabotageförband som tagit sig in i Sverige under täckmanteln som turister eller gästarbetare slår ut all ström, telefon- och radiokommunikation. Samtidigt bombas mål i Stockholm med flyg och ryska pansartrupper landstiger på Gotland. Ett nedrustat svenskt försvar i kombination med en illa krisförberedd regering, som dessutom utsatts för flera attentat, försöker att svara på det ryska hotet.

I boken får vi följa en rad olika nyckelpersoner, allt från ställföreträdande statsminister till soldater och befäl inom de olika försvarsgrenarna, under krisen. Det svenska försvaret står upp så gott det kan medan regeringen försöker få understöd av FN, EU, NATO och de närmaste grannländerna. Medan byråkratins kvarnar långsamt börjar mala och Ryssland nyttjar sin vetorätt i FN och hävdar att de handlat i självförsvar försöker det svenska försvaret att mobilisera vad de kan.

Omdöme:
Sjukt spännande bok som trots att den kom ut 2012 fortfarande är högaktuell. Författaren skildrar väldigt påläst och detaljerat det svenska försvarets ansträngningar att möta Rysslands anfall. Både försvarstekniskt och intrigmässigt är handlingen mycket trovärdig. Personskildringarna är inte så djupa, men fullt tillräckliga för att skapa sympatier för huvudpersonerna, och dialogerna verklighetstrogna.

Om du inte gjort lumpen eller är särskilt försvarsintresserad blir nog de rappa militära rapporterna en aning tröttsamma och svåra att hänga med i. För egen del gav de, tillsammans med den del av handlingen som handlar om ett kompani med stridsfordon 90, nostalgiska minnen från lumpen. För min del var detta en fullpoängare!

4 reaktioner på ”Midvintermörker

  1. Pingback: Läsåret 2015 | Bokstapeln

  2. Pingback: Årets bokreafynd: dystopier och deckare | Bokstapeln

  3. Pingback: Stjärnklart | Bokstapeln

  4. Pingback: Höstsol | Bokstapeln

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s