Blodets meridian

 Blodets meridian 

Titel: Blodets meridian
Författare: Cormac McCarthy
Genre: Western roman/Historisk roman
Sidor: 412
Betyg: 2/6
Passar: dig som vill läsa om skalperingar

Handling:
Blodig och våldsam historia om en yngling (ja, så kallas huvudpersonen) på 16 år som går med i en amerikansk milis i mitten på 1800-talet. Milisen jagar fientliga indianer, för att ta skalper som de får betalt för, i gränstrakterna till Mexico.

Men de spårar snart ur och överfaller och skalperar alla som kommer i deras väg: mexicanska bönder, soldater, guldgrävare etc. Ryktet om deras illgärningar sprids och de jagas både av rättvisan och hämndfyllda indianer. Det sker upprepade uppgörelser men ynglingen och bandets ledare, som kallas för Domaren, lyckas hela tiden överleva. Tillslut står det slutgiltiga uppgörelsen mellan dem.

Omdöme:
Blodets meridian är den typen av bok som fått mycket uppmärksamhet och hyllningar i efterhand – när författarens senare böcker blivit framgångar.

Hade höga förväntningar på den, men de infriades inte. Författaren lägger allt krut på omständliga miljöbeskrivningar istället för bakgrundsbeskrivningar på huvudpersonerna. Dialogerna är knappa och stolpiga. Våldet är välskildrat och grymt. Det finns egentligen ingenting som gör boken värd att läsa, eller jo, möjligtvis att den är baserad på verkliga händelser (dagboksanteckningar från en som red med milisen). Annars skulle jag hålla mig till författarens moderna böcker.

Annons

2 reaktioner på ”Blodets meridian

  1. Pingback: Läsåret 2015 | Bokstapeln

  2. Pingback: Butcher’s Crossing | Bokstapeln

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s